HANDBOEK ZWANGERSCHAPSDIABETES

Hoera, eindelijk een boek voor zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes! Twee tot vijf procent van de zwangere vrouwen in Nederland krijgt hiermee te maken. En naar verwachting zal het aantal gevallen de komende jaren stijgen. Het aantal diabeten in Nederland stijgt namelijk en familie met diabetes is één van de risicofactoren voor zwangerschapsdiabetes. Ook worden vrouwen later zwanger en zijn er steeds meer aanstaande moeders met overgewicht.

Bij verstoorde bloedsuikerwaarden kan de moeder suiker in het bloed minder goed verwerken en daardoor zijn suikerwaarden steeds te hoog. Het kindje groeit daardoor te hard, wat complicaties voor de bevalling kan betekenen. Ook heeft daardoor zowel de moeder als het kind later meer kans om diabetes type 2 te krijgen.

Wij trekken ons dat aan. Door zwangere vrouwen met een risicoprofiel op tijd goede informatie te geven. Wij hebben daarom Handboek Zwangerschapsdiabetes geschreven. Voor iedere vrouw die zwanger is of wil worden en goed op haar suikerspiegel wil letten. Misschien weet je al dat je een hoog risico hebt om het te krijgen, bijvoorbeeld omdat er diabetes type 2 in de familie voorkomt.

Ons boek legt op heldere wijze uit wat zwangerschapsdiabetes is, waarom je het krijgt en vooral wat je er zelf aan kunt doen. Al die vragen die op je af komen wanneer  je de diagnose zwangerschapsdiabetes hebt gekregen komen er aan bod.
– Wat is zwangerschapsdiabetes?
– Waarom krijg ik het?
– Wat zijn de gevolgen voor mij en mijn kind?
– Wat is er aan te doen?

– Hoe moet ik eten voor een stabiele suikerspiegel?
– Kan ik verder nog iets doen, zoals beweging en ontspanning?

 

Het boek is geschreven voor zwangere vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben of een hoog risico om het te krijgen, bijvoorbeeld omdat er diabetes type 2 in de familie voorkomt. Maar we merken dat ook verloskundigen, gynaecologen en diëtisten het bestellen. Daar kunnen we alleen maar blij mee zijn.