NET MOEDER

Je bent bevallen, gefeliciteerd! De zwangerschapshormonen nemen nu snel af en daarmee verdwijnt ook de zwangerschapsdiabetes. Het risico dat je diabetes type 2 ontwikkelt in de komende jaren is echter nog steeds 50 procent. Wel zeven keer zoveel als iemand die geen zwangerschapsdiabetes heeft gehad.

Het goede nieuws is, dat je door leefstijl dat risico kunt verkleinen. Daarom is het belangrijk om je goede gewoontes vast te houden. Als het goed is, ben je nu gewend aan weinig suikers en geraffineerde koolhydraten in je menu. Je kunt nu weer lekker gaan sporten en je gewicht onder controle houden of brengen. Nu je bent bevallen kun je – indien nodig – afvallen tot een gezond gewicht. Het is ook aan te raden om eenmaal per jaar een nuchtere bloedtest te laten doen bij de huisarts.

Niet alleen jij hebt een grotere kans om diabetes type 2 te ontwikkelen, ook je kindje heeft een verhoogd risico op diabetes type 2 én obesitas omdat het verstoorde glucosewaarden heeft gehad tijdens de zwangerschap. Daarom kun je het beste jouw leefstijl ook meteen doorgeven aan je kind. Geen limonade in de drinkbeker bijvoorbeeld. Alle groenten laten proeven en suiker mag, maar met mate. Lekker veel bewegen. Allemaal positieve manieren om je kind een gezonde toekomst te geven.