SUIKERZOET

We zijn allemaal geprogrammeerd om zoete smaken lekker te vinden. Zoet betekent snelle energie en in tijden van schaarste vergroot dat de kans op overleven. Maar wij leven in tijden van overvloed en nu speelt die voorkeur ons soms parten. Suikers en koolhydraten worden soms door elkaar gebruikt, maar zijn familie van elkaar. Een suiker is een korte koolhydraatketen. Witbrood is dan ook niet veel beter dan een suikerhartje. Wat maakt dan wel het verschil? Vezels! Ook dat zijn koolhydraten, maar dan een soort die mensen niet kunnen verteren. Ze maken het daardoor moeilijk om bij de verteerbare koolhydraten te komen, waardoor deze langzamer vrij komen. Dit principe speelt een groet rol in eten bij zwangerschapsdiabetes. Veel tips zijn erop gericht om koolhydraten langzaam in de bloedbaan te laten komen.

 

experimentje: Als je witbrood lang kauwt, dan wordt de smaak ook steeds zoeter.